Breng je bedrijf naar een hoger niveau met talent management


Wanneer je een bedrijf runt, wil je natuurlijk het onderste uit de kan halen. Je wil niet enkel winst maken, ook de talenten van je werknemers wil je optimaal benutten. Je kan ervoor kiezen om door een extern bureau dit te onderzoeken. 

Wat is talent management?

Talent management is, eenvoudig uitgelegd, een manier om de talenten van je werknemers beter tot uiting te laten komen. Wanneer werknemers zich volledig kunnen ontplooien binnen een bedrijf, heeft dat alleen maar positieve gevolgen. Niet enkel op financieel vlak, maar ook op het gebied van werksfeer en samenwerking.

Talent management is ook nooit een doel op zich. Het is een middel om bepaalde doelen te kunnen bereiken. Daarom is het belangrijk dat je als bedrijf vooraf duidelijk maakt wat de doelen en ambities zijn. 

Je hebt daarnaast verschillende manieren om het talent management aan te pakken. 

Een van deze manieren is de ontplooiingsbenadering. Dit wordt voornamelijk gebruikt als je als werkgever vooral wil inzetten op de aangeboren talenten. Een andere optie is de potentieelbenadering. Hier ga je vooral focussen op het potentieel dat in je werknemers zit en hoe dat op een efficiënte manier tot uiting kan komen. De ontwikkelbenadering focust zich dan weer voornamelijk op de sociale interacties tussen je werknemers. Dit met het idee dat mensen zich kunnen ontwikkelen wanneer ze samenwerken met anderen.

Talent management kan ook gebruikt worden voor nieuwe werknemers

Wanneer je als bedrijf op zoek bent naar nieuwe werknemers, kan je ook gebruik maken van talent management. Zo kan je bijvoorbeeld potentieel nieuwe werknemers vragen deel te nemen aan een assessment center. Hierbij moet de persoon in kwestie een reeks van verschillende opdrachten doen. Een assessment center gaat na hoe je als persoon bepaalde zaken aanpakt en hoe omgaat met bepaalde situaties. 

Meestal bestaat dit uit drie verschillende testen of oefeningen. Een eerste is het psychologisch gesprek. Hier wordt vaak dieper ingegaan op jou als persoon. Wat bijvoorbeeld je kwaliteiten zijn en welke werkpunten je nog hebt. Je motivatie om te solliciteren komt hier vaak ook aan bod.

Een tweede onderdeel zijn de redeneer- en capaciteitstesten. Aan de hand van bepaalde situaties wordt getoetst hoe je omgaat met bepaalde zaken en hoe je redeneert in een bepaalde situatie. Deze testen zijn ook heel eenvoudig terug te vinden op het internet zodat je op voorhand eventueel al wat kan oefenen. 

Een laatste onderdeel dat meestal wordt gedaan, is het klassieke rollenspel. Er wordt een bepaalde situatie nagespeeld zodat er kan worden nagegaan hoe jij reageert op bepaalde situaties. Hoe je bijvoorbeeld omgaat met stress of met een boze klant wanneer dit van toepassing is op de job. 

Al deze zaken zorgen ervoor dat een werkgever een goed beeld krijgt van jou als persoon. Zo kunnen ze uiteindelijk beslissen of jij binnen het bedrijf past.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *